+38 050 358 15 60
info@kort.com.ua
  1. Головна
  2. Статті

Яке покриття тенісного корту обрати?

Яке покриття тенісного корту обрати?

Вибір корту визначальна в тенісі величина, від якої залежить всі основні параметри гри. Навіть в професійному тенісі, де необхідно вміти грати на всіх типах кортів, більшість спортсменів мають своє улюблене покриття, на якому вони виглядають володарями всього. То ж розглянемо наступні питання: стиль гри в залежності від покриття корту, призначення, види, поширення та особливості тенісних кортів.

Покриття корту впливає на всі аспекти гри:

  • швидкість польоту м'яча;
  • кут відскоку;
  • динаміка матчу;
  • фізичні навантаження.

Корти для гри в теніс класифікують на 2 типа з 4 видами покриттів:

  1. Професійні корти з грунтовим і «хардовим» покриттям.
  2. Тренувальні корти з поліуретановим покриттям і штучною травою.

Всі зазначені покриття надають грі свої особливості і для того щоб визначитися з питанням, який корт краще, розглянемо, чим вони відрізняються.

Яке покриття тенісного корту обрати?
Фотоальбом с фото з об'єкту можна переглянути тут.

Грунтове покриття

Основні матеріали покриття кортів з «ґрунту» - це дрібна піщана суміш керамічної цегли (теннісіта), до якого іноді додають полімерну крихту, що надає в'язкість. Корти з таким покриттям зазвичай червоно-коричневого відтінку.

Даний тип корту вважається повільним для гри в теніс. Розрахований він на досить розмірений темп, для якого не характерні стрімкі подачі з безліччю «ейсів» і гра протікає в довгих розіграшах.

З турнірів Великого шолома на кортах такого типу проходить знаменитий Roland Garros.

Найсильнішими тенісистами грунтового покриття вважаються представники іспанської, французької та американської тенісної школи.

Яке покриття тенісного корту обрати?
Фотоальбом с фото з об'єкту можна переглянути тут.

Штучна трава

Теніс, як вид спорту зародився на трав'яному покритті, адже вперше в нього почали грати на рівних галявинах. Трав'яний корт дуже вимогливий щодо догляду, тому зараз майданчики зі справжнього посівного газону замінили на штучну траву.

Штучний аналог - синтетичний килим з ворсом однакової довжини. Корти зі штучної трави мають «спокійним» вдачею гри, тому оптимально підходять для початківців гравців і любителів. Також Міжнародна федерація тенісу дозволила проводити змагання на цьому покритті, крім великих турнірів.

Однак, всесвітньо відомий Вімблдонський турнір донині проходить на кортах з натуральним покриттям. Традиційно сильними тенісистами на такому покритті вважаються спортсмени з Великобританії і Австралії.

Яке покриття тенісного корту обрати?
Фотоальбом с фото з об'єкту можна переглянути тут.

Поліуретанове покриття (гумова крихта)

У широкому сенсі це корти, покриті спеціальним поліуретановим складом, який формує ідеально рівну площадку без стиків і швів. Поліуретановий - це універсальний вид покриття, який підходить для більшості видів спорту.

Поліуретанове покриття сприяє не швидкій грі, що дозволяє насолодитися процесом і відточити навички. М'якість і травмобезопасность покриття - основні причини, чому тенісисти професіонали рекомендують початківцям колегам.

Корти з поліуретановим покриттям в Україні популярніші, ніж в Європі, зумовлено це тим, що вартість зведення такого корту у нас значно нижче, ніж за кордоном.

Яке покриття тенісного корту обрати?
Фотоальбом с фото з об'єкту можна переглянути тут.

На твердій основі (акриловому водному складі) або Хард

Покриття такого роду мають тенісні корти на бетонній або асфальтовій основі покриті зверху спеціальним синтетичним матеріалом, акриловим складом, що надає корту колір, а також текстуру, яка впливає на відскік м'яча. Хардові корти мають найнижчий кут відскоку м'яча і досить швидкий темп гри, що вимагає від гравців моментальної реакції і хорошій фізичній витривалості.

Найвідомішим тенісним змаганням на кортах такого типу є Відкритий чемпіонат США.

Говорячи по суті, вибирати корт необхідно з доцільності використання, а не цінових пропозицій. Якщо ваша прерогатива це професійні тренування і організація змагань, то корти з грунтовим і «хардовим» покриттям виглядають найбільш переважно. Для аматорських занять тенісом на рівні хобі або розваги, підійдуть корти зі штучної трави та поліуретану. Корти з синтетичним покриттям - це оптимальне рішення для облаштування тренувального поля для відточування навичок гри.

Поділитися: