+38 050 358 15 60
info@kort.com.ua
  1. Головна
  2. Статті

Міні-футбол: від техніки тренування до міжнародного визнання

Міні-футбол: від техніки тренування до міжнародного визнання

Міні-футбол - це «компактна» альтернатива звичайному футболу на полі. Ще одним підвидом даного спорту є «футзал», змагання з якого проводять в приміщенні. Даний вид спорту має свої правила, власний інвентар та екіпіровку.

Як з'явився міні-футбол?

Батьківщиною міні-футболу вважається Бразилія, де даний вид спорту з'явився в 20-х роках минулого століття. Глобально міні-футбол став поширюватися після чемпіонату світу 1958 року, коли відточування техніки бразильських гравців в залі на обмеженому просторі, побачив тренер збірної Австрії, який згодом організував кілька «футзальних» матчів у себе на батьківщині. Через деякий час міні-футбол оцінили і в інших європейських країнах: Нідерландах, Іспанії і т.д.

Як окремий вид спорту, міні-футбол остаточно сформувався в 70-х роках 20 століття, а перший офіційний матч збірних відбувся в 1974 році. Чемпіонат світу з міні-футболу вперше пройшов в Нідерландах в 1989 році, який виграли родоначальники цього виду спорту, команда Бразилії. Зараз міні-футбол популярний у всьому світі, перетворившись в окремий вид спорту, змагання з якого проводяться, як на професійному, так і на аматорському рівні.

Міні-футбол: від техніки тренування до міжнародного визнання

Які існують змагання з міні-футболу?

Без урахування тисяч аматорських змагань по всьому світу, головною міні-футбольною подією вважається Чемпіонат світу, який проводять раз в 4 роки під егідою FIFA. Щоб потрапити на нього, команди учасниці повинні пройти відбіркові етапи в своїх регіонах, посівши перше місце в таблиці відбіркових груп.

Крім головного міжнародного турніру є континентальні змагання, наприклад, Чемпіонат Європи з футзалу УЕФА, який з 1996 проводиться раз на 2 роки. Можна виділити Кубок УЕФА з міні-футболу, як найбільше континентальне змагання, свого роду чемпіонат з цього виду спорту в Європі.

Міні-футбол: від техніки тренування до міжнародного визнання

Основні правила гри

У грі беруть участь 2 команди по 5 осіб (4 польових гравця і голкіпер). Гра продовжує 2 тайми по 20 хвилин, кількість замін у грі не обмежена і може проводитися по ходу гри без зупинок, за винятком заміни воротаря.

Гра проводиться на поле довжиною 38-42 метри, шириною 18-25 метрів - стандартні розмір майданчика для міжнародних матчів, стандартний розмір воріт 3 х 2 м. З особливостей ігрового інвентарю потрібно відзначити, що м'яч повинен бути важкий і не відрізнятися особливою стрибучістю. Оригінальний м'яч для міні-футболу, як правило, менший, ніж звичайний футбольній і важить від 390 до 430 гр.

Екіпірування спортсменів включає футбольну форму, а замість бутс, футболісти взувають щільні кеди з плоскою підошвою, які мають хороше зчеплення з поверхнею поля. 

З особливостей правил, потрібно виділити введення м'яча з-за бокової лінії ногою, а не рукою, як у великому футболі. Плюс це не є класичним стандартним положенням, тому забитий через бічний лінії гол зарахований не буде.

Міні-футбол: від техніки тренування до міжнародного визнання

Чому поле для міні-футболу та гандболу об'єднують?

Справа в тому, що дані види спорту проводяться на схожих за розміром майданчиках з однаковим покриттям, а ворота для обох видів спорту абсолютно ідентичні за розмірами і формою, але відрізняються розміткою, міні-футбол - білі ворота, гандбол - білі з кольоровими смугами. Таким чином, на одному полі можуть проводитися змагання по 2 різних видів спорту. Розмітка полів трохи відрізняється, але вона легко читається для знайомих з правилами спортсменів.

Резюмуючи, хочеться сказати, що міні-футбол - це ідеальний вид спорту для активних занять спортом. Правила гранично прості, облаштувати майданчик досить легко і він не вимагає величезних фінансових витрат: досить необхідного простору, воріт і м'яча. Організувати його можна в буквальному сенсі у себе у дворі, знайшовши таких же однодумців і бажаючих поганяти м'яч.

В ідеальному варіанті, коли ви і ваші сусіди готові скинутися грошима на корисну справу, а побудувати майданчик під ключ вам допоможе професійна команда та виробник спортивного обладнання та інвентарю.

Поділитися: